ПУ „Звездара“ на 50. Сајму образовања и наставних средстава

У оквиру Сајма књига, одржаном од 20-27.10.2019. године, Предшколска установа „Звездара“ је своја искуства презентовала у оквиру штанда Министарства просвете, науке и технолошког развоја, заједно са предшколским установама „Раковица“ и „Бошко Буха“ са Палилуле. Васпитачи вртића „Колибри“ су, уз подршку директора и стручних сарадника, осмислили активности у оквиру подтеме: „Вртић какав желим“.

Различите говорно–подстцајне игре, активности и дидактичка средства привукле су пажњу најмлађих посетилаца. Док су изложене аутентичне „путујуће књиге“, стрипови и збирке прича оставиле снажан утисак на колеге из других градова.

„Гнездо пуно прича – мала прича, велика порука“, пројекат је који се развијао као програмска оријентација вртића „Колибри“, настао у настојању васпитача и медицинских сестара-васпитача, да кроз различите методе подстичу говорне способности деце. Принцип „story telling“ приповедања, који одликује коришћење звука, језика, физичких покрета, гестикулације и визуелних реквизита у циљу оживљавања слике једне приче, примењен је у раду са децом. Пројекат је одликовао стварање кратких филмова за децу, као иновативне методе за подстицање развоја говора и причање прича на другачији начин.

Штанд је био веома посећен, деца и њихови родитељи уживали су у понуђеним играма што и показују коментари које су оставили.