Увод у тему – како разговарати са децом о вирусу корона.

Деца посматрају, истражују и упознају свет око себе, углавном кроз игру, разговарајући са другом децом, слушајући и постављајући питања одраслима. У ситуацији епидемије и мера које су предузете у циљу очувања здравља, деца такође опажају променe – не одлазе у вртић, чују вести и разговоре одраслих о вирусу, многи родитељи раде код куће, дакле, суочавају се са низом новоуспостављених рутина,  од акцента на хигијени, посебне бриге за старије и на крају – ограничавања кретања.

На који начин ће дете прихватити актуелну ситуацију у многоме зависи од тога како је прихватају његови највољенији, значајни одрасли у које дете има поверења, што значи: од објашњења која ће  детету пружити и  начина како ће са дететом разговарати.

Деца су  врло пријемчива за оно што се невербално комуницира, и често су им гестови важнији од самих речи, посебно на млађим узрастима. Реагују на боју гласа, поглед, израз лица, на то како им се родитељ обраћa или одговарa на питања. Зато се често и сама узнемире када осете да су њихови родитељи узнемирени. Од посебне је важности да је родитељ смирен, како би могао бити посвећен детету и у исто време бити подршка и ослонац.

Родитељи су  често суочени са дилемама  шта рећи детету о темама које и њих саме  узнемиравају, са  жељом  да заштите дете од непријатних ствари. То је у реду, јер дете не треба излагати садржајима које не може да разуме и који ће га узнемирити.  Опет, уколико дугорочно посматрамо дететов развој, врло је важно да одрасли пружају искрене одговоре на питања,у складу са реалношћу, примерено узрасту,  јер је то основа поверења и квалитетног односа.

У погледу теме „Како разговарати са дететом о вирусу корона“ препоручујемо вам текст/сликовницу на порталу Креативног центра.
Психолог Невена Ловринчевић je специјално за Креативни центар написала неколико савета за родитеље о томе како разговарати с децом о вирусу корона док je причу у слике претворио Душан Павлић.