Цели свет се налази у ситуацији која пред нас ставља огромне изазове. Сада сви морамо бити на истом задатку и само заједно и сложно можемо да време које проводимо код куће учинимо лепим и занимљивим нашој деци.

Издвојили смо пуно идеја по узрастима – од најмлађих до старије деце, ваше је да уживате и да се играте.

УЗРАСТ ОД 0 – 3 ГОДИНЕ

Извлачење

Дете, у овом узрасту, обожава да извлачи ствари. Искористите кутију од влажних марамица да направите управо такву игру. Довољно је да припремите различите комаде платна, поређате их као што су поређане марамице у кутији и дате детету да извлачи. Биће пресрећно!

Убацивање

Још једна омиљена активност је убацивање. Најбоље је да користите пластичну посуду и пластичне играчкице. Покажите детету шта треба да ради и оно ће да вас имитира.

Обарање пластичних чаша

Поређајте пластичне чаше (под условом да вас дете пусти) и онда му реците да сруши. Одушевљење је сигурно.

Сензомоторне игре

У својим првим интеракцијама са светом, бебе још увек немају могућност да речима опишу оно на шта наилазе. Међутим, оне упијају информације путем својих чула. Прво поседују ограничен поглед на свет, али како расту, њихов поглед постаје свеистанчанији.Оне учео свету који их окружује, тако што пробају, пипају, гледају, слушају и миришу.Због тога су за њихов развој важне сензо-моторне игре. Већину потребних ствари за овакву забаву већ имате у кући. Потрудите се само да је све безбедно за узраст бебе,  будите присутни и надгледајте дете од почетка до краја игре.

Карте различитих текстура

Исеците пар картончића и на њих налепите раличите материјале као што су пуцкетава фолија, ватица, плиш и слично. Дете ће опипавати карте и тако уживати у истраживању.

Истраживачка корпа са благом

У ову корпу можете да ставите све што вам падне на памет, а што је наравно безбедно за ваше дете. То могу да буду разне играчке али и разне друге ствари, на приемер неки елементи из кухиње. Деци су увек биле интересантне ствари које нису играчке тако да будите креативни и сами организујте корпу. Трудите се да с времена на време замените неке елементе новим како би корпа увек била интересантна.

Сензорнe флашице

Ове истраживачке флашице су идеалне ако не желите неред и прљаве руке. Све што треба да урадите је да напуните флашу, на пример разним перлицама, дугмићима, цирконима и то да буде што више шарено. Можете је напунити и пиринчем обојеним бојом за храну.

Друга верзија је са водом. Напуните половину флашице водом, убаците боју за храну и затим до врха додајте биљно уље.

УЗРАСТ ОД 3 – 5 ГОДИНA

Кућица за птице

За ове кућице су вам потребне ролне од тоалет папира на којима треба исећи прозор па затим обојити. Након тога направите фишеке за кров од шареног папира. Залепите их и распоредите.

Стони фудбал

Сигурно у кући имате све што вам је потребно да направите овај стони фудбал. Само са кутијом за ципеле, пар сламчица и штипаљкама забавићете дете и док прави стони фудбал али и дуго времена након тога када се буде играло са истим.

Будите креативни и кутије претворите у замкове, гараже.

Правите музичке инструменте, фарме за животиње, пустите машти на вољу и играјте се са вашом децом.

УЗРАСТ ОД 5 – 7 ГОДИНA

Папирни прсти

Исцртајте обе дететове руке на папиру, а затим исеците папир. Залепите га тако да дланови буду фиксирани, а прсти слободни. Испишите математичке задатке сабирања и одузимања до 10. А дете нека учи на папирним прстићима тако што ће да их испружи или савије.

Стави тачан број у корпицу за колаче

Ова игра је добра и за развој фине моторике и за учење бројева. У папирним корпицама упишите бројеве. А затим дајте задатак детету да кухињском хватаљком убацује онолико плишаних лоптица колико показује број у корпицама. За ову игру уместо хватаљске можете користити и штипаљку и неке друге елементе које имате у кући.

Тања Гранић, педагог