Свесни чињенице да ове ванредна стиуација може да потраје желимо да родитељима који су код куће са децом олакшамо период који предстоји и да вам будемо подршка. Из тог разлога делимо са вама пар савета како да се прилагодите новонасталој ситуацију останка код куће.

  • Објасните детету шта се тренутно дешава тако да оно то може да разуме, током разговора користите једноставне речи и реченице које су прилагођене узрасту вашег детета.
  • Разумите да је ово ванредна ситуација и за вас, али за дете и да ће оно исто пролазити кроз различите фазе и емоције. Важно је да дете препозна емоције које осећа у датом тренутку, а ви му можете помоћи у томе тако што ћете емоцију именовати, описати и са дететом разговарати о њој.
  • Пробајте да одржите рутину коју имате иначе, нека се дете буди, леже и има оброкеу сваки дан у слично време, у преподневним часовима можете организовати активности које су физички и ментално захтевније јер је тада дете одморно и спремно за стицање знања и искустава, а у поподневним часовима организујте неке мирније актвиности.
  • Одржавајте контакт са другим родирељима са којима се ваше дете дружи, можете организовати и дружење преко видео позива, тренутно је савет да избегавате веће групе људи и деце и да што је више могуће останете код куће како би били безбедни.

Делимо са вама стрип о COVID 19 вирусу који вам може помоћи да објасните детету тренутну ситуацију.

Будите безбедни и здрави.