Исхрана деце предшколског узраста сматра се основом здравља за читав живот, па је њена улога и значај нарочито истакнута баш у овом животном добу. Основни задатак правилне исхране деце у предшколској установи је да дечјем организму обезбеди оптималне количине свих хранљивих састојака. Испуњавањем овог задатка омогућава се правилан физички, емоционални, социјални и интелектуални раст и развој детета. Најзначајнију улогу у овој области има породица. Одмах након породице, утицај на развој, васпитање и навике деце има предшколска установа, која је истовремено и коректор евентуалних неправилности породичне исхране.

Планирање, унапређивање и организацију исхране деце у предшколској установи „Звездара“ обављају сарадници за исхрану, нутриционисти дијететичари, у складу са прописима којима се уређује област предшколског васпитања и образовања (Правилник о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи – „Службени гласник РС“, број 39/18), на основу Програма Градског завода за јавно здравље Београд и законских прописа у области исхране.

Јеловник се саставља једном недељно и истакнут је на местима где родитељи имају увид у свакодневну исхрану деце. Нутрициониста планира, нормира и енергетски балансира дневни унос хране. Оброци су планирани по узрасним групама и задовољавају енергетске потребе деце у односу на њихове дневне активности.

ПУ „Звездара“ на основу постојећег капацитета, организује и реализује исхрану предшколске деце узраста 1-7 година (јаслени узраст деце, вртићни узраст деце и деце у развојним групама), преко сопствене Дечије централне кухиње и приручних кухиња, смештених у објектима вртића.

Исхрана обезбеђује деци 75% дневних енергетских потреба, 90% дневних потреба у анималним протеинима, минералима и витаминима. Удео хранљивих састојака, изражен у процентима у односу на енергетску вредност оброка износи:

 • за протеине 10%

 • за угљене хидрате 60%

 • за масти 30%.

Све радне активности код планирања, реализације и дистрибуције дечјих оброка, морају се усагласити, како би деца у вртићима храну конзумирала у физиолошки правилним временским размацима:

 • доручак у 8:30ч за сву децу – јасле и вртић

 • воћна ужина за сву децу у 10ч
  (предшколци и деца из старије групе која не спавају могу воће конзумирати касније, због васпитно-образовног рада у 12:30ч)

 • ужина 11ч – јасле
  ужина 11/11:30ч – вртић

 • ручак 14ч – јасле
  ручак 14/14:30ч – вртић

 • поподневна ужина у периоду од 17-18ч

Све препоруке у исхрани деце, као и одраслих, уско су повезане са физичком активношћу, која је један од важних фактора здравља (Пирамида исхране за децу).

Физичка активност повећава потрошњу енергије, односно убрзава метаболизам, значајно се учвршћују и развијају мишићи, побољшава се однос мишићне масе и масног ткива, помаже да се се успори процес сужавања крвних судова срца и мозга, организам је подстакнут да користи резерве масти, снижава се повишени крвни притисак и ниво шећера у крви, а повећава ниво липопротеина велике густине (HDL холестерола). Поласком детета у вртић, а касније у школу, обезбеђени су услови за бављење организованом физичком активношћу, што је јако битно за превенцију гојазности код деце.

У исхрани су заступљене намирнице
из свих 7 група:

житарице и производи
од жита

Ова група намирница обезбеђује већи део енергије, извор је витамина Б комплекса, укуључујући и фолну киселину. Половину дневне количине житарица треба да чине интегралне житарице (интегрални пиринач, интегрално, ражано брашно, овсене, јечмене пахуљице, просо…), које садрже биљна влакна, значајна у превенцији кардиоваскуларних болести, дијабетеса, као и у контроли телесне тежине. За узраст од једне до шест година препоручена количина износи од 100-150г житарица (2-3 кришке хлеба или шоља куваног пиринча или куваних житарица).

месо, риба, јаја и
прерађевине од меса

Ова група намирница обезбеђује протеине који помажу изградњу и опоравак мишића, садржи витамине Б групе, гвожђе, цинк, елементе неопходне за изградњу свих ткива. За узраст од једне до шест година препоручена дневна количина меса или рибе износи 60-120г или 2-3 јајета.

млеко и млечни
производи

Ова група намирница је извор протеина и витамина А и Д, који помажу апсорпцију калцијума потребног за развој костију и зуба. За узраст од једне до шест година препоручена дневна количина млека или јогурта износи 2-3 шоље.

масти, биљне и
животињске, маслац

Ову групу елемената чине есенцијални нутритиенти који потпомажу све функције организма. Између осталог помажу организму да апсорбију витамине А и Д, Е,К и бета каротен. Препоручују се биљна уља богата полинезасићеним масним киселинама. Уља користити на крају термичке обраде хране. Маслац ограничити, маргарин избегавати.

поврће

Ова група намирница обезбеђује већину витамина и минерала потребних за правилан раст и развој, као и влакна за добру пробаву. Пре спремања, поврће треба треба огулити, а најбољи начин припремања је на пари или краткотрајно динстање. Важна је разноврсност поврћа у исхрани деце (тамно зелено-наранџасто поврће, махунарке различитих врста). Легуминозе садрже приближно исте количине беланчевина као мршаво месо, али биолошка вредност тих беланчевина није истоветна с оним животињског порекла. За узраст од једне до шест година препоручена дневна количина износи шоља до шоља и по.

воће

Ова група намирница обезбеђује већину витамина и минерала потребних за правилан раст и развој, као и влакна за добру пробаву. Пре спремања, поврће треба треба огулити, а најбољи начин припремања је на пари или краткотрајно динстање. Важна је разноврсност поврћа у исхрани деце (тамно зелено-наранџасто поврће, махунарке различитих врста). Легуминозе садрже приближно исте количине беланчевина као мршаво месо, али биолошка вредност тих беланчевина није истоветна с оним животињског порекла. За узраст од једне до шест година препоручена дневна количина износи шоља до шоља и по.

шећер и шећерни
концентрати (мед, џем)

Ова група намирница се брзо апсорбује, па брзо обезбеђује енергију. Због прекомерне употребе слаткиша и сланиша у породичној исхрани се саветује ограничавање ове групе намирница. Потребно је дозволити малу количину али после јела. У ПУ „Звездара“ није дозвољено доношење сланих и слатких грицкалица. Мед има хранљиву, профилактичну примену захваљујући садржају витамина А, Ц, Е, Б групе, микроелементима, органским киселинама и ензимима. Мед се састоји од једноставних шећера глукозе и фруктозе, лакше се метаболише. Није препоручљив пре навршених годину дана због могућности алергијске реакције и присуства спора Clostridijum botulinum, који могу да изазову озбиљну болест код деце.

остале намирнице
(зачинско биље и др.)

Зачинско биље повећава ароматичност оброка. Суви зачини су јачи од свежих зачина, па их зато треба мање додавати. Со ограничити. Дневне потребе за дете износе 2г соли.

Вода је витални нутритиент, деци потребна из много разлога. За узраст од једне до шест година препоручена дневна количина течности износи око 1,3-1,7л течности, што се задовољава уносом 2-3 шоље воде, 2-3 шоље млека, 1-2 шоље чорбе или супе, половина или једна шоља воћног сока. Сокове који не садрже 100% воћа треба уврстити у категорију слаткиша. Сокови нису замена за воће.