Фина моторика је низ координисаних покрета костију, зглобова и мишића шаке (посебно прстију) ради извођења малих прецизних покрета. Уско је везана за координацију око-рука. Фина моторика нужна је за извођење небројено много свакодневних задатака које ми одрасли изводимо с лакоћом, а које деца од рођења до предшколског узраста увежбавају кроз забавне активности. Када деца узимају ствари између кажипрста и палаца, када покушавају да дохвате ситне предмете, а касније и држе оловку и пишу онда користе вештину фине моторике.

Фина и груба моторика су међусобно условљене, и развијају се у исто време јер се и многе активности које дете изводи дешавају њиховим заједничким коришћењем. Сами почеци развоја фине моторике се везују за прве месеце са развојем координације око-рука, када је дете напокон у могућности да дохвати одређени предмет изван свог досега користећи своје очи које их до тог предмета воде.

Фина моторика се развија растом од првих неспретних покушаја да дете самостално нешто уради до тренутка док саму вештину не савлада. Тако ће дете увежбавати да прво храну хвата својим прстићима и приноси устима, потом да користи кашику како би појело чврсту храну а потом ћемо му понудити да самостално једе и супицу.

ПОВЕЗАНОСТ ФИНЕ МОТОРИКЕ И ГОВОРА

Сама продукција говора подразумева померање и контролисање мишића лица, образа,самих усана, језика. Тако да говор такође захтева вештине фине моторике.

Када је беба у фази „брбљања“ она се поиграва поменутим групама мишића и почиње да производи гласове и слогове. Како се побољшава контрола покрета тј.како се развија фина моторика дете ће све боље и прецизније моћи да изговара све већи број гласова.

Због те чврсте повезаности фине моторике и развоја језика истичемо значај различитих активности попут слагања слагалица и уметаљки, сликања прстима, манипулисања ситним предметима, играња пластелином, сецкања маказицама..Повезаност те две функције лако је уочити, јер сви а посебно деца у тренутку када не могу да пронађу одговарајућу реч, помогну себи рукама или гестовима (или обрнуто док дете црта често плази језик).

Подстицањем развоја фине моторике кроз рад са различитим материјалима, текстурама, предметима, дете ће уједно учити и карактеристике тог предмета, именоваће их и тако богатити свој речник.

AКТИВНОСТИ КОЈЕ ПОДСТИЧУ РАЗВОЈ ФИНЕ МОТОРИКЕ:

1. Низање перлица на канап, штапиће или пертле
2. Огрлице од тестенине
3. Игре са кашиком

деца јасленог узраста уживају у манипулисању предметима. У почетку им се може понудити да кашиком преносе веће, чврста предмете попут пластичних јаја, лоптица, кестена, да бисте поступно смањивали величину на кукуруз, пиринач, зрна грашка..па све до брашна, паленте …

4. Убацивање

ситних предмета попут металних новчића или дугмића у касицу или кутијицу са рупицом на поклопцу.

5. Лепљењ

сличица, налепница, стикера на папир, уалбум…

6. Играње

пластелином или тестом. За развој фине моторике игра пластелином је фантастична јер подразумева притискање, ваљање, растезање, обликовање …

Логопеди ПУ„Звездара“